Calcium

Calcium en fosfor zijn minerale, anorganische stoffen, die essentieel zijn voor vele stofwisselingsprocessen.

Calcium en fosfor worden vaak samen genoemd, omdat de werking van deze beide elementen nauw met elkaar verbonden is. Calcium is het belangrijkste anorganische element van het bot, het geeft de botten van het skelet hun sterkte. Bovendien is er calcium aanwezig in het bloedplasma aanwezig en is het van belang voor een aantal lichaamsfuncties, zoals de transmissie van zenuwimpulsen en spiercontracties.

Ook fosfor ondersteunt het skelet en is betrokken bij vele metabole processen, onder meer bij het vrijgeven van energie uit voedingsstoffen. Door vitamine D worden calcium en fosfor in de juiste hoeveeheid vrijgemaakt vanuit de botten naar het bloedplasma.

In voeding is de juiste verhouding van calcium en fosfor zeer belangrijk. Een teveel aan calcium maakt dat er teveel fosfor aan het lichaam onttrokken wordt. Omgekeerd zorgt een te grote hoeveelheid fosfor voor een tekort aan calcium in het lichaam. Een uitgebalanceerd voer bevat dan ook niet een te hoge hoeveelheid calcium, omdat daardoor de calcium-fosfor verhouding in het lichaam verstoord wordt, wat kan leiden tot gewrichtsaandoeningen.

Een optimale calcium-fosfor verhouding in voeding is als volgt:

·        voor honden: calcium-fosfor verhouding 1,2:1 tot 1,4:1

·        voor katten: calcium-fosfor verhouding 0,9:1 tot 1,1:1

Tijdens de zwangerschap en tijdens de groei is er een grotere behoefte aan calcium. Bij oudere dieren is het zinvol om de nieren te ontlasten met een lager fosforgehalte.